I en verden der vi er stadig mer koblet til internett lurer mange på:
Hvor raskt internett trenger jeg egentlig?
Kanskje har du hørt at du snart trenger internett med 250 Mbps for noe så enkelt som et smart kjøleskap? Eller at høyere hastighet alltid er bedre?
Vi skal se nærmere på slike påstander og gi deg klar informasjon om hva slags internett-hastighet som er riktig for deg.
Prøv gjerne vår interaktive hastighetskalkulator for internett:
Å velge riktig internett-hastighet handler om at du og din familie, eller bedrift, skal ha en problemfri digital opplevelse.
Mbps og Gbps – Hva betyr det egentlig?
Internett-hastighet måles vanligvis i megabits per sekund (Mbps) eller gigabits per sekund (Gbps). En megabit er en million bits, og en gigabit er en milliard bits. Mbps og Gbps angir hvor mange millioner eller milliarder bits som kan overføres per sekund over en internettforbindelse.
Forskjellen på nedlastings- og opplastingshastighet
-
- Nedlastingshastighet: Hastigheten data overføres fra internett til din enhet. Viktig for aktiviteter som å se på videoer, lese nettsider, og laste ned filer.
- Opplastingshastighet: Hastigheten data overføres fra din enhet til internett. Viktig for aktiviteter som å sende e-poster med vedlegg, laste opp videoer, spille online-spill, og videochat/konferanser.
For de fleste brukere er det nedlastingshastigheten som er viktigst for daglig bruk.
Myter om internett-hastighet
Det finnes mange myter og misforståelser om internetthastighet. Det kan skape forvirring og gjøre det vanskelig for deg å vite hva du egentlig trenger. La oss ta en titt på noen av de vanligste mytene.
Høyere hastighet = Alltid raskere internett
- Myte: Mange tror at å oppgradere til en betydelig høyere hastighet alltid vil gi merkbart raskere internett.
- Realitet: For de fleste hjemmebrukere er det et punkt der ytterligere hastighet ikke gir merkbar forbedring, spesielt for vanlige aktiviteter som nettsurfing eller streaming.
Høy hastighet er nødvendig for god Wi-Fi
- Myte: Mange tror at hastigheten på internett-abonnementet direkte påvirker Wi-Fi-signalets styrke og rekkevidde.
- Realitet: Wi-Fi-kvaliteten avhenger mer av routerens kvalitet, plassering, og hjemmets utforming enn av internett-hastigheten. Det hjelper ikke med høyere hastighet inn til huset hvis du har en utdatert ruter plassert inne i et skap.
Streaming i 4K krever ekstremt høy hastighet
- Myte: Det er en utbredt oppfatning at streaming av innhold i 4K krever en ekstremt høy internett-hastighet.
- Realitet: Selv om 4K-streaming krever høyere hastighet enn standarddefinisjon, er de nødvendige hastighetene ofte mye lavere enn hva folk tror. 25 Mbps er anbefalt pr TV som streamer 4K samtidig.
Ultra-høy hastighet er et must for gaming
- Myte: Gamere trenger ekstremt høy internett-hastighet for å ha en god spillopplevelse.
- Realitet: Selv om en stabil forbindelse er viktig, er ikke ekstremt høy hastighet alltid nødvendig. Det er viktigere med lav ping og stabil forbindelse.
Ditt smarte kjøleskap vil trenge 250 Mbps om få år
Myte: Det høres kanskje overbevisende ut når en fiber-selger forteller deg at fremtidens smarte kjøleskap vil kreve en internett-hastighet på 250 Mbps. Men stemmer det?
Realitet: Smarte kjøleskap utfører enkle oppgaver som å spore matvarer og vise oppskrifter, og disse krever ikke høy hastighet. De fleste smart-hjem enheter, inkludert kjøleskap, bruker lite data og trenger ikke 250 Mbps for effektiv bruk. Husk, smarte enheter er ment for å forenkle, ikke komplisere med unødvendig høy internett-hastighet.
Hva påvirker internett-hastigheten?
Når det gjelder internett-hastighet, er det flere faktorer som spiller inn, ikke bare abonnementet du velger fra internettleverandøren. Hastigheten på ditt hjemmenettverk påvirkes av antall enheter som er tilkoblet og bruker nettet samtidig. Flere aktive enheter betyr større påkjenning på nettverket, som kan redusere hastigheten. Tenk på hvor mange dingser du har i huset som kobler seg på nettet: Pc-er, mobiler, nettbrett, TV-er, varmeovner, strømstyring etc.
Alderen og kvaliteten på ruteren din, og hvordan denne er plassert kan ha stor innvirkning på hastighet og stabilitet på nettet. Tykke vegger, store avstander, og forstyrrelser fra andre elektroniske enheter kan alle redusere wifi-signalets styrke og hastighet. Noen ønsker å gjemme bort ruteren, men denne bør stå åpent og mest mulig midt i området den skal betjene.
Har du et stort hus vil det kanskje være nødvendig med et mesh-system (“forsterkere”) for å oppnå god dekning og hastighet overalt.
Realistiske hastighetsbehov
Nettsurfing og E-post
For grunnleggende aktiviteter som nettsurfing og e-post, er hastighetsbehovene ganske lave. Omtrent 5-10 Mbps er tilstrekkelig for å håndtere disse oppgavene uten problemer.
Streaming (TV via internett)
Kvaliteten bestemmer hastighetsbehovet. For standarddefinisjon (SD) er 3-4 Mbps nok, mens HD-innhold krever rundt 5-8 Mbps. Vil du å se innhold i 4K, anbefales minst 25 Mbps.
Gaming
For gamere er stabil forbindelse og lav ping (forsinkelse) viktigere enn bare høy hastighet. En hastighet på 10-20 Mbps er ofte tilstrekkelig, men stabiliteten til nettverket og en lav ping er kritisk for en god spillopplevelse, spesielt i online flerspillerspill.
Smarthus-dingser
Smart-hjem enheter som termostater, sikkerhetskameraer, kjøleskap og smarte lyspærer krever relativt lite båndbredde. En generell hastighet på rundt 10 Mbps bør være tilstrekkelig for et hjem utstyrt med flere av disse enhetene.
Flere brukere samtidig
Når flere personer bruker internett samtidig, vil det sette større krav til hastigheten. Dersom flere i husstanden streamer video, spiller online spill eller laster opp og ned store filer samtidig, trengs høyere internett-hastighet.
Som en tommelfingerregel, vurder å øke hastigheten med ca 10 Mbps for hver ekstra person som bruker nettet aktivt. Dette hjelper med å sikre at alle får en god og stabil internett-opplevelse uten avbrudd.
Hastighetsbehov for vanlige oppgaver
Oppgave/Behov | Anbefalt hastighet per samtidige bruker (Mbps) |
---|---|
Nettsurfing og e-post | 5-10 Mbps |
Videostreaming (HD-kvalitet) | 10-15 Mbps |
Videostreaming (4K-kvalitet) | 25 Mbps eller mer |
Nedlasting av store filer | 25 Mbps eller mer |
Videokonferanser | 5-10 Mbps, høyere for flere brukere eller 4K-video |
Onlinespill | 10 Mbps eller mer |
Noen eksempler på anbefalte hastigheter:
Hus med 2 personer
– Enkel bruk med noe hjemmekontor
- Anbefalt hastighet: 15-50 Mbps
- Nok for generell nettbruk, inkludert e-post og nettsurfing, samt stabil videokonferanse for hjemmekontor. Hvis to brukere skal bruke videokonferanse samtidig vil vi anbefale 50 Mbps.
Hytte med 4 personer
– Mye gaming og streaming av TV samtidig. Smart hytte med varmestyring og kamerasystem.
- Anbefalt hastighet: 100-150 Mbps
- Tilstrekkelig for 4K-streaming på to TV-er samtidig som ett barn spiller online spill. Ekstra båndbredde for smarthusfunksjoner.
Liten bedrift med 4 ansatte
– Hovedsakelig administrativt arbeid
- Anbefalt hastighet: 50-100 Mbps
- Nok for administrativt arbeid og et gjestenett for opptil 3 besøkende samtidig, inkludert lett internettbruk og tilgang til skytjenester.
Samme bedrift som over, men der alle ansatte ofte er i videokonferanse samtidig
- Anbefalt hastighet: 100-150 Mbps
- Høyere hastighet er nødvendig for å støtte flere samtidige videokonferanser uten forstyrrelser, spesielt hvis konferansene foregår i HD-kvalitet.
Hvilken hastighet bør jeg velge?
Å velge riktig internett-hastighet handler om at du og din familie, eller bedrift, skal ha en problemfri digital opplevelse. For vanlig surfing og e-post, holder det lenge med en enkel forbindelse med moderat hastighet. Men hvis huset ditt er fullt av folk som streamer, spiller, eller bruker smarte dingser, kan det lønne seg med litt ekstra fart.
For bedrifter, spesielt når alle er på videokonferanse, bør du ha god hastighet i nettet.
Det viktigste? Velg en hastighet som passer dine behov, ikke bare den raskeste eller billigste. Slik får du en nettopplevelse som fungerer for deg, uten stress og styr.
Har du internett fra Aasberg Internett kan du enkelt oppgradere abonnementet om du skulle ha behov for høyere hastighet.
Spørsmål om våre pakker? Ta kontakt!
Har du spørsmål om våre abonnementer eller trenger hjelp til å velge internetthastighet? Ikke nøl med å kontakte oss! Vi er her for å hjelpe.
Priser og hastighet
Finn din internettpakke
Lurer du på hvilken hastighet du trenger? Vi hjelper deg gjerne med å kartlegge dine behov og finne ut hvilken hastighet som passer best.
Installasjon kr 1990,- inkludert arbeid og utstyr
Hold deg oppdatert
Internettpakker
Vil du ha internett fra oss? Sjekk ut våre pakker og priser.
Få nyheter og tilbud rett i innboksen
Meld deg på Aasberg Internetts nyhetsbrev for å få nye artikler, tips, kampanjer og tilbud rett i innboksen.
Følg oss
Følg oss på din favoritt av sosiale medier