Slik får du mest mulig ut av hjemmenettverket<br />
Slik får du mest mulig ut av hjemmenettverket

Via internett får vi alt fra TV og underholdning til muligheten for å jobbe effektivt, og det er avgjørende med et raskt og stabilt nettverk enten du er hjemme eller på hytta. 

For å sikre god dekning til alle dine enheter, overalt i huset, har vi satt sammen noen enkle tips for å hjelpe deg å få mest mulig ut av nettet ditt.

Noen vil gjerne gjemme bort routeren i et skap eller sette den langt unna oppholdsrommene. Er du langt unna routeren eller den står plassert bortgjemt vil du få mye dårligere nett.

Plassér ruteren riktig

En vanlig utfordring er å finne den beste plassen for routeren. Det er routeren som sender ut wifi-signalene som gir deg internett, den er hjertet i nettverket ditt.

Noen vil gjerne gjemme bort routeren i et skap eller sette den langt unna oppholdsrommene, for de synes ikke den er pen å se på. Er du langt unna routeren eller den står plassert bortgjemt vil du få mye dårligere nett.

For optimal dekning er det viktig at routeren står fritt og i et sentralt område av boligen eller hytta. Dette sikrer en sterk og jevn dekning overalt.

Gammel ruter illustrasjon

Eldre routere gir dårligere ytelse

En eldre router vil som regel oppføre seg ustabilt en periode før den slutter å fungere. Symptomer på at ruteren må byttes ut kan inkludere hyppige avbrudd i tilkoblingen, redusert hastighet eller problemer med å koble til visse enheter. 

Routere varer dessverre ikke evig. Den teknologiske utviklingen går fort og en eldre router har dårligere ytelse enn nyere modeller. Er routeren din mer enn 7-10 år vil den begrense nettverket ditt betydelig, og har du høye krav til ytelsen vil det som regel være lurt å oppgradere rundt hvert 5. år.

Ny teknologi: Wi-Fi-standarder har utviklet seg betydelig over de siste ti årene. Eldre routere kan ikke matche hastigheten og sikkerheten som nyere standarder tilbyr.

Slitasje: Routere, som alle elektroniske dingser, bli slitt over tid. Komponentene blir gradvis mindre effektive, noe som gir dårligere ytelse og økt risiko for feil.

Kapasitetsbegrensninger: Moderne hjem har mange enheter tilkoblet samtidig, og det krever mer av nettverket enn hva eldre routere kan håndtere effektivt.

Sikkerhetsrisiko: Sikkerhetstrusler utvikler seg kontinuerlig, og eldre rutere håndterer ikke oppdateringene som er nødvendige for å beskytte mot nye trusler. Det kan sette ditt nettverk og dine data i fare.

Ustabilitet før total svikt: En eldre router vil som regel oppføre seg ustabilt en periode før den slutter å fungere. Symptomer på at ruteren må byttes ut kan inkludere hyppige avbrudd i tilkoblingen, redusert hastighet eller problemer med å koble til visse enheter.

Ved å oppgradere til en ny router, kan du forbedre internettforbindelsens hastighet, stabilitet, og sikkerhet betraktelig. En moderne router vil også være bedre utrustet til å håndtere flere enheter og dagens krav til båndbredde. Om du opplever tegn på at din gamle router sliter med å holde tritt, bør du vurdere en oppgradering før den slutter å virke.

Utvid dekningen med et Mesh-nettverk

Større boliger eller hytter kan kreve ekstra hjelp for å sikre god Wi-Fi i alle rom. Et Mesh-nettverk er da en god løsning for å forbedre rekkevidden og sikre at du får stabil internett-dekning overalt.

Det finnes også Wi-Fi forsterkere som kan brukes for å få sterkere signal lenger unna ruteren, men disse skaper dessvere ofte egne problemer som redusert hastighet og forstyrrelser i nettet.  Derfor er ikke dette noe vi anbefaler. 

Mesh-nettverk: Et nett av Wi-Fi

Et Mesh-nettverk kan sammenliknes med et nett (mesh, på engelsk) som sprer seg over et område.

I stedet for at én enkelt router skal dekke hele hjemmet eller hytta med Wi-Fi, bruker Mesh-nettverk flere tilkoblede enheter, kalt noder, som plasseres rundt i huset. Disse nodene kommuniserer med hverandre for å skape et stort og sømløst Wi-Fi-nettverk.

Fordeler med et Mesh-nettverk

Utvidet dekning:

Perfekt for store boliger, hytter med flere etasjer og bygg med tykke vegger.

Enkelt oppsett:

De fleste Mesh-systemer er brukervennlige og kan settes opp gjennom en mobilapp.

Automatisk optimalisering:

Mesh-nettverk velger automatisk den beste og raskeste banen for dine data, noe som gir en stabil og rask tilkobling overalt.

Én nettverksidentitet:

I stedet for flere separate nettverksnavn (SSIDer), har du ett Wi-Fi-nettverk i hele huset. Går du fra soverommet i andre etasje til kjellestua vil du oppleve det som at du er på samme nett hele tiden, du trenger ikke logge inn på nye nettverk i ulike rom.

Slik tester du hastigheten

En hastighetstest forteller mye om nettverkets ytelse. Dette er nyttig for å sjekke at du får den hastigheten du betaler for, og for å avdekke eventuelle problemer med nettverket.

Det er imidlertid viktig å utføre denne testen riktig, ellers får man ikke et korrekt resultat. 

For mest nøyaktige målinger bør testen utføres på en enhet som er koblet direkte til routeren med en nettverkskabel, og alle andre enheter i huset skal være frakoblet. Andre tilkoblede enheter, bruker en del av båndbredden, noe som resulterer i at hastighetstesten viser en lavere hastighet enn hva ditt nettverk faktisk leverer.

Hvis tenåringen sitter og ser på TikTok på mobilen, eller det strømmes på TV mens du tester hastighet vil ikke testen gi er riktig svar, fordi mye båndbredde går til de andre enhetene.

Fokus på sikkerhet

Med økende trusler på nett, er det viktig å sikre hjemmenettverket ditt. Beskytt ditt nettverk med et sterkt passord, og hold routerens programvare oppdatert.

Sikkerheten på ditt hjemmenettverk er høyt prioritert hos Aasberg Internett. Vi sørger for at for at programvaren på alle routere vi leverer, holdes oppdatert. Dette beskytter deg mot trusler og sikkerhetsrisikoer. Dermed kan du føle deg trygg på at nettverket ditt er sikret mot uvedkommende, uten at du trenger å tenke på tekniske oppdateringer.

Leier du ut hytta kan det være lurt å sette opp et eget gjestenett, særlig hvis du har TV, varmestyring og andre smarthusløsninger som bruker internett.

Hjelp når du trenger det

Vi hjelper deg gjerne, enten du har spørsmål om routerens plassering, utføring av hastighetstester eller utvidelse av Wi-Fi-dekning. Aasberg Internett er her for å sørge for at du har en problemfri nettverksopplevelse.

For ytterligere informasjon eller for å bestille tid med oss, ta kontakt med oss. Vi hjelper vi deg gjerne med å få et optimalt hjemmenettverk.

Hold deg oppdatert

Internettpakker

Vil du ha internett fra oss? Sjekk ut våre pakker og priser.

Få nyheter og tilbud rett i innboksen

Meld deg på Aasberg Internetts nyhetsbrev for å få nye artikler, tips, kampanjer og tilbud rett i innboksen.

 

Følg oss

Følg oss på din favoritt av sosiale medier

Fant du noe nyttig her? Del gjerne dette med en venn:

Nylige artikler

10 ting mobiloperatørene ikke forteller deg om mobilt bredbånd
10 ting mobiloperatørene ikke forteller deg om mobilt bredbånd

Har du fått tilbud på mobilt bredbånd fra mobiloperatørene, men er usikker på om du bør velge dette? La oss vise noen av de skjulte realitetene bak kampanjene.

Enten du allerede er en kunde hos Aasberg Internett som utforsker alternativer eller en om du vurderer oss som et alternativ mot mobilt bredbånd, er vi her for å hjelpe deg med å ta en informert beslutning.

les mer
Hvilken internett-hastighet trenger jeg?
Hvilken internett-hastighet trenger jeg?

Trenger du virkelig 250 Mbps internett for et smart kjøleskap? Finn ut sannheten om internett-hastighet og hva som passer for deg.

Her får du praktiske råd om hastighet for nettsurfing, streaming, gaming og smarthus.

les mer