Hvilken type internett bør jeg velge?

11. juli 2023

Å velge riktig type internett for deg og ditt behov kan være en utfordring. Skal du ha internett på hytta på fjellet vil både behov og tilbud være noe annet enn om du skal ha internett i en leilighet i byen. Her får du en oversikt over de ulike internett-alternativene som finnes på markedet i dag og hjelper deg med å finne ut hva som passer best for deg.

Den lengste avstanden Aasberg Internett har mellom antenne og kunde er 42 km, denne linken har vært i drift i 10 år, og fungerer raskt og stabilt for en bedriftskunde.

Hvilke alternativer finnes?

Start med å se hvilke muligheter du har. Det hjelper ikke å kjøpe mobilt bredbånd hvis du ikke har mobildekning og du kan ikke velge fiber i områder uten fiberdekning.

Fiber er vel alltid best?

Hvis du har fiber helt frem til huset er det som regel et godt valg. Fiber er stabilt og gir deg mulighet for svært høye internetthastigheter. Men fiberabonnement kan ha høy månedskostnad og dersom det må graves for å få fiber helt frem til huset blir kostnadene fort veldig høye. Ofte må du selv dekke graving fra tomtegrense og frem til huset, noe som fort koster flere titalls tusen.

Kan du få fiber uten å måtte grave så er det ofte det beste, men sjekk priser og bindingtider nøye. Mange fiberselskap tilbyr gunstige pakkeløsninger med internett og TV-abonnement.

Hva er fast trådløst internett?

Et fast trådløst internett, systemet Aasberg Internett bruker, sender internett gjennom luften, fra en fibertilkobling og frem til ditt hus eller hytte. Systemet er avhengig av fri sikt, men kan sende internett med fiberhastighet over lange avstander. Den lengste avstanden vi har mellom antenne og kunde er 42 km, denne linken har vært i drift i 10 år og fungerer raskt og stabilt for en bedriftskunde.

For å bruke fast trådløst internett trenger du en diskret antenne utenfor huset.

Er ikke mobilt bredbånd og 5G det enkleste?

Mange steder kan du nå få tilgang til raskt internett via mobilselskapene. Vi ser at mange nå reklamerer med internett uten mengdebegrensning, men lese man kontraktene nøye har de fleste allikevel maks datamengde. Bruker du mer enn dette begrenses hastigheten kraftig. Hvis du betaler for 500 Mbps vil dette hos en leverandør senkes til 5 Mbps hvis du har brukt 2000 GB. En annen leverandør senker hastigheten til 10 Mbps når du har brukt 500 GB.

Mange husstander kommer aldri opp i så mye data, men en familie som streamer TV i høy kvalitet og gamer på nett vil raskt kunne bruke opp sin kvote.

De mobile internettsystemene er sårbare for ujevn trafikk og i typiske hytteområder vil man ofte oppleve at hastigheten blir mye lavere i ferier når det er mange på nett samtidig.

Fordelen er at det er tilgjengelig de fleste steder, forutsatt at du har mobildekning. Installasjonen er enkel og du kan ofte få en pakkepris med både TV og internett.

Hvem bør velge internett via satelitt?

Hvis du ikke har dekning via andre tjenester bør du velge satelittinternett. Det har i praksis dekning overalt, men kommer også med begrensninger.

Fordi alle signaler må sendes fra deg og langt uti verdensrommet og tilbake vil man oppleve ventetid og treghet ved satelittinternett. Det er vanlig med en forsinkelse på 0,5- 1 sekund fra du trykker på en tast til et internettbasert program registrerer det.

Hytter og fjellstuer i områder utenfor annen dekning vil ka god nytte av satelittbredbånd.

Hva er Starlink?

Starlink er en satelittbasert internettjeneste som utvikles og driftes av SpaceX, selskapet grunnlagt av Elon Musk. Målet med Starlink er å gi global bredbåndsdekning ved hjelp av et stort nettverk av kommunikasjonssatellitter i lav jordbane (Low Earth Orbit – LEO).

Starlink bruker tusenvis av småsatellitter som er plassert i en lav bane rundt jorden, noe som reduserer signalforsinkelsen sammenlignet med tradisjonelle satellittnettverk. Fordelen med Starlink er at det kan gi bredbåndsdekning til avsidesliggende områder som tidligere hadde begrenset eller ingen tilgang til pålitelig internett. Dette kan være spesielt nyttig for hytter på fjellet eller andre steder der det er vanskelig å få tilgang til bredbånd eller mobilnett med høy hastighet. 

Det er verdt å merke seg at Starlink fremdeles er under utvikling, og nettverket er fortsatt i beta-testingfasen i flere deler av verden.

Starlink er relativt kostbart, og de oppgir ikke hvilken hastighet du får(!). Ved mange brukere i samme område vil hastigheten reduseres.

Hva med ADSL?

ADSL er internett som sendes via kobberkabel – det gamle telenettverket. Driften av dette er lagt ned mange steder i landet og innen 2025 vil det ikke være noe drift i kobbernettverket. Er du en av de få som fortsatt har internett via ADSL må du snart bytte til en annen løsning.

Hva bør jeg velge?

Det er dessverre ikke noen fasit, eller én variant som er perfekt for alle. Hver type interenett har sine fordeler og ulemper som brukeren må sette seg inn i.

Her er noen spørsmål som er lure å få svar på før du bestemmer deg:

  • Hva er tilgjengelig i mitt område?
  • Hva koster det per måned?
  • Hva er oppstartskostnaden?
  • Må jeg gjøre noen egeninnsats? (Graving, sette opp utstyr, kode nettverk og passord etc)
  • Er det noen bindingstid? Hvis ja, hvor lang er bindingstiden?
  • Tilbyr leverandøren pakkeløsninger og har jeg behov for dette? For noen lønner det seg med TV og internett i samme pakke, for andre blir det bare en unødvendig kostnad.
  • Hva skjer om jeg ikke er fornøyd? Har leverandøren noen form for garanti eller returrett?
  • Har leverandøren fornøyde kunder? Sjekk nøytrale steder som anmeldelser på Google, Facebook, Yelp og liknende. Hva skriver kunder i kommentarer på Facebook-innleggene til leverandøren?
  • Hva bruker naboene mine? Er de fornøyd med sin tjeneste?

Oversikt over fordeler og ulemper med ulike internett-tjenester

Foto: Paul Lockhart

Det er dessverre ikke noen fasit, eller én variant som er perfekt for alle. 

Hver type interenett har sine fordeler og ulemper som brukeren må sette seg inn i. Sjekk hva som er tilgjengelig i ditt område, sammenlikn priser og avtaler og spør naboene om deres løsninger for å få en oversikt over hva som kan passe for deg.

Hold deg oppdatert

Internettpakker

Vil du ha internett fra oss? Sjekk ut våre pakker og priser.

Få nyheter og tilbud rett i innboksen

Meld deg på Aasberg Internetts nyhetsbrev for å få nye artikler, tips, kampanjer og tilbud rett i innboksen.

 

Følg oss

Følg oss på din favoritt av sosiale medier

Fant du noe nyttig her? Del gjerne dette med en venn:

Nylige artikler

Slik får du mest mulig ut av hjemmenettverket
Slik får du mest mulig ut av hjemmenettverket

For å sikre god dekning til alle dine enheter, overalt i huset, har vi satt sammen noen enkle tips for optimal dekning. Disse rådene hjelper deg å holde alle enheter tilkoblet for en bedre online opplevelse.

les mer
10 ting mobiloperatørene ikke forteller deg om mobilt bredbånd
10 ting mobiloperatørene ikke forteller deg om mobilt bredbånd

Har du fått tilbud på mobilt bredbånd fra mobiloperatørene, men er usikker på om du bør velge dette? La oss vise noen av de skjulte realitetene bak kampanjene.

Enten du allerede er en kunde hos Aasberg Internett som utforsker alternativer eller en om du vurderer oss som et alternativ mot mobilt bredbånd, er vi her for å hjelpe deg med å ta en informert beslutning.

les mer
Hvilken internett-hastighet trenger jeg?
Hvilken internett-hastighet trenger jeg?

Trenger du virkelig 250 Mbps internett for et smart kjøleskap? Finn ut sannheten om internett-hastighet og hva som passer for deg.

Her får du praktiske råd om hastighet for nettsurfing, streaming, gaming og smarthus.

les mer